events, Εκθέσεις - Παρουσιάσεις

Άδολη φύσις – Σάββας Φωτόπουλος

Αναδρομική έκθεση ζωγραφικής

Ο συγγραφέας, εκδότης και ιδιοκτήτης του όμορφου και ξεχωριστού Café Αrt “Σφεντόνα” κ. Διονύσης Ντισό1 δείχνοντας έμπρακτα την αγάπη του για τη Θεσσαλονίκη, αλλά πρωτίστως για τους ανθρώπους της και δίνοντας επί έξι χρόνια το δικό του στίγμα στον πολιτισμό, ανέλαβε την πρωτοβουλία να ξεκινήσει έναν κύκλο παρουσιάσεων σημαντικών προσώπων των τεχνών και των γραμμάτων της πόλης στο προσεγμένο αυτό στέκι καλλιτεχνών, τη “Σφεντόνα”2. Μ’ αυτόν τον τρόπο, δίνεται η ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει το έργο τους και να έρθει σε επαφή με τους ίδιους τους καλλιτέχνες.

ΑΔΟΛΗ ΦΥΣΙΣ - ΕΚΘΕΣΗ Σ. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΣΦΕΝΤΟΝΑ

«Άδολη Φύσις» – Σάββας Φωτόπουλος

Έτσι, την προσεχή Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 20:00 ανοίγει ο κύκλος των εκδηλώσεων με τα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης ζωγραφικής του καταξιωμένου ζωγράφου Σάββα Φωτόπουλου με τίτλο «Άδολη Φύσις». Η έκθεση θα πλαισιώνεται με έργα του καλλιτέχνη, αναδεικνύοντας μια πορεία δημιουργίας 43 χρόνων μέσα από ακουαρέλες και ακρυλικά, καθώς και ζωγραφική σε πέτρα και άλλα υλικά.3

Ο ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΣΑΒΒΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Λίγα λόγια για τον Σάββα Φωτόπουλο

Ο Σάββας Φωτόπουλος γεννήθηκε στην Κατερίνη, αλλά από πολύ μικρός ζει στη Θεσσαλονίκη, στη γραφική συνοικία της Άνω Πόλης. Διατηρεί το ατελιέ του στην οδό Ολυμπιάδος 113. Ο ίδιος έχει αδυναμία στα μπουκέτα λουλουδιών και τη θάλασσα. Πηγή έμπνευσης γι’ αυτόν υπήρξε εξίσου και η Άνω Πόλη, έργα του για την οποία θα κοσμούν την έκθεση. Διαβάζει ποίηση και φιλοσοφία. Πιστεύει ότι οι άδολες ψυχές ζουν τη διαρκή νεότητα, εξού και ο τίτλος «Άδολη Φύσις». Έχει πραγματοποιήσει εκθέσεις ζωγραφικής εντός και εκτός Ελλάδος. Έχει εικονογραφήσει τρία βιβλία, μεταξύ των οποίων και τις Παρανοήσεις Φυσικής Ιστορίας του Δ. Ντισό. ΄Στην πολυετή πορεία του, έχει δώσει συνεντεύξεις, ενώ έχουν γίνει αφιερώματα στο έργο του από έντυπα και τηλεοπτικά μέσα.4

Πληροφορίες έκθεσης «Άδολη Φύσις»5

Διάρκεια έκθεσης «Άδολη Φύσις»: 8/12/2023 – 8/1/2024.

Ώρες λειτουργίας: Όλες τις μέρες της εβδομάδας από τις 10:00 – 22:00.

Τοποθεσία: SFENTONA CAFE ART – Ολυμπιάδος 50, Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης.

Τηλ. επικοινωνίας: 2310/23.77.74

ΣΦΕΝΤΟΝΑ ΚΑΦΕ ΑΡΤ
  1. Συνέντευξη Δ. Ντισό στον Ανδρέα Σταματόπουλο ↩︎
  2. https://www.typosthes.gr/politismos/334793_thessaloniki-egkainia-tis-ekthesis-adoli-fysis-sti-sfentona ↩︎
  3. https://odialogos.gr/ελλαδα/8i-ora-dimiourgias/άδολη-φύσις/ ↩︎
  4. https://osdelnet.gr/contributors/1098912#all ↩︎
  5. https://parallaximag.gr/agenda-parallaxi/events/i-kalyteri-atzenta-tis-evdomadas-90 ↩︎

«Άδολη Φύσις», Χρώματα, άνθη, ρεαλισμός και ονειρικό.

Με διάχυτα συναισθήματα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του καταξιωμένου ζωγράφου Σάββα Φωτόπουλου με τίτλο «Άδολη Φύσις» την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου στη «Σφεντόνα».

Τον καλλιτέχνη προλόγισε ο ποιητής Διονύσης Ντισό, ο οποίος, σε κλίμα συγκίνησης, αποκάλυψε κι ένα πρώιμο, εφηβικό έργο του Σάββα Φωτόπουλου, χαμένο για δεκαετίες, μέρος πια, της στοργικής φροντίδας της Σφεντόνας.

Τίμησαν με την παρουσία τους οι γνωστοί ζωγράφοι Γεθσημανή Σεφεροπούλου, Αθανάσιος Διγενής και Άννα Δημάκη, ο Πάνος Τοκμακίδης όπως και ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Σταύρος Παρχαρίδης, καθώς και πλήθος επισκεπτών και ανθρώπων των γραμμάτων και της τέχνης.

Γεσθημανή Σεφεροπούλου
Μάκης Εξαρχόπουλος, Φωτόπουλος, Αθανάσιος Διγενής
Άννα Δημάκη

Τόσο στα εγκαίνια όσο και τη μεθεπόμενη μέρα βρεθήκαμε και εμείς στον φιλόξενο χώρο της «Σφεντόνας», απολαμβάνοντας την καλή παρέα και το ζεστό κρασί και συζητώντας με τον Διονύση, τη Βίκυ, τη Νέλλη και την Άννα για την τεχνοτροπία, τα θέματα και τις πηγές έμπνευσης των μοναδικών πινάκων ζωγραφικής που πλαισιώνουν την έκθεση. 

Ο ζωγράφος Σάββας Φωτόπουλος

Ο Σάββας Φωτόπουλος γεννήθηκε στην Κατερίνη το 1956, αλλά από μικρός ζει στη Θεσσαλονίκη, στη γραφική συνοικία της Άνω Πόλης, όπου διατηρεί το ατελιέ του. Έχει αδυναμία στα μπουκέτα λουλουδιών, τη θάλασσα, αλλά πηγή έμπνευσης γι’ αυτόν υπήρξε εξίσου και η Άνω Πόλη, έργα του για την οποία θα κοσμούν την έκθεση. Πιστεύει ότι οι άδολες ψυχές ζουν τη διαρκή νεότητα. Έχει πραγματοποιήσει εκθέσεις ζωγραφικής εντός και εκτός Ελλάδος, έχει δώσει συνεντεύξεις, ενώ έχουν γίνει αφιερώματα στο έργο του από έντυπα και τηλεοπτικά μέσα.  Έχει εικονογραφήσει τρία βιβλία, μεταξύ των οποίων και τις Παρανοήσεις Φυσικής Ιστορίας του Δ. Ντισό

Η έκθεση συνεχίζεται

Επισκεφθείτε την έκθεση έως τις 8 Ιανουαρίου 2024 (κάθε μέρα από τις 10 π.μ. έως τις 10 μ.μ.) και θα έχετε τη δυνατότητα να χαρίσετε σε αγαπημένα σας πρόσωπα ή και στον εαυτό σας εικαστικές δημιουργίες του καλλιτέχνη σε εορταστικές τιμές.

Τοποθεσία: Ολυμπιάδος 50, Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης.

Τηλ. επικοινωνίας: 2310/23.77.74